Μέσα στο καλοκαίρι τα έργα για το mega-φωτοβολταϊκό πάρκο

Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα έχει ισχύ 204 MW, η κατασκευή του θα διαρκέσει 16 μήνες, η συνολική επένδυση θα φτάσει τα 130 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν και 350 θέσεις απασχόλησης.

Μέσα στο καλοκαίρι αρχίζουν τα έργα στην Κοζάνη για την κατασκευή του mega – φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ ισχύος 204 MW. Τα γραφειοκρατικά προβλήματα και οι καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ξεπεράστηκαν και το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν εργασίες έτσι ώστε το μεγαλύτερο φωτοβολταικό έργο στην Ελλάδα κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη να έχει ολοκληρωθεί και να είναι λειτουργικό μέχρι τα τέλη του 2021.

Η περίοδος κατασκευής του έργου έχει προσδιοριστεί στους 16 μήνες, η συνολική επένδυση θα αγγίξει τα 130 εκατ. ευρώ ενώ θα δημιουργηθούν την περίοδο των εργασιών 350 θέσεις απασχόλησης.

«Ζήτημα με τις αδειοδοτήσεις δεν υπάρχει και απ΄  όσα είναι γνωστά έχουν ξεπεραστεί όλα τα προβλήματα. Επομένως το έργο προχωράει στη φάση της υλοποίησης» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Στέργιος Κιάνας.

Τα ΕΛΠΕ εξαγόρασαν το έργο από τη Juwi, γερμανική εταιρεία ανάπτυξης και κατασκευής έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο τελικό στάδιο αδειοδότησής του. Όταν τεθεί σε λειτουργία, θα παράγει ετησίως 300 GWh ηλεκτρικής ενέργειας, ποσότητα που ισοδυναμεί με την κατανάλωση 75.000 νοικοκυριών. Έτσι, θα αποτρέπει την έκλυση στην ατμόσφαιρα 300.000 τόνων CO2, οι οποίοι ισοδυναμούν με 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους. Επίσης το φωτοβολταϊκό που θα λειτουργήσει στα τέλη του 2021 θα αποδίδει μέσω του νομοθετημένου πόρου, 500.000 ευρώ το χρόνο στην τοπική κοινωνία.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη είναι το μεγαλύτερο έργο ανανεώσιμων πηγών στην Ελλάδα και ένα από τα 5 μεγαλύτερα  στην Ευρώπη. Για τα ΕΛΠΕ σημαντικό είναι το γεγονός πως η τιμή με την οποία θα πωλείται η ενέργεια από το έργο της Κοζάνης, θα είναι 56,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα για 20 χρόνια, τιμή  χαμηλότερη από την Οριακή Τιμή (τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας). Όπως έχει επισημανθεί από τη διοίκηση του ομίλου «το έργο δεν θα επιδοτείται από τον καταναλωτή αλλά θα επιδοτεί άλλα έργα ΑΠΕ με υψηλότερες τιμές αναφοράς» ενώ το 40 % της επένδυσης θα είναι ελληνική προστιθέμενη αξία.

Το έργο αποτελεί κομβικό στοιχείο και της απολιγνιτοποίησης της περιοχής. Σύμφωνα με στοιχεία του master-plan για την ανάπτυξη της περιοχής μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων πρώτα στη σειρά των μεγάλων επενδύσεων είναι τα φωτοβολταϊκά μαμούθ τόσο των ΕΛΠΕ όσο και της ΔΕΗ που αναμένεται να αναπτυχθούν σε μια συνολική έκταση περίπου 30.000 στρεμμάτων (περίπου στο 30% της λιγνιτικής γης), θα έχουν ισχύ 2 GW και προϋπολογισμό 1-1,5 δισ. ευρώ!

Related Post

0 Comments

leave a comment